A kovácsműhely és a kovács szerszámok

kovács szerszámok

A kovács szakma évezredekre nyúlik vissza és a hagyományos kovács szerszámok mit sem változtak a hosszú évek során. Bár ma már elterjedt a gépi kovácsolás, de most is dolgoznak kézzel, mint a patkolókovácsok vagy a díszműkovácsok, sőt, még fegyverkovácsokra is bukkanhatunk hazánkban, akik mesterien készítik el a történelmi kézifegyverek másolatait.

Milyen egy kovácsműhely felszerelése?

A hagyományos kovácsműhelyek elengedhetetlen berendezése a kovácstűzhely a fújtatóval. A tűzhelyet eredetileg szénnel fűtötték, de manapság már gáz- és elektromos fűtést is alkalmaznak. Ezen kívül nélkülözhetetlen a kovács munkájához az acélból készült, körülbelül 100 kg-os üllő.

Kétféle üllő terjedt el, a német ún. egyszarvú és a francia ún. kétszarvú üllő. A kovács szerszámok közé tartoznak a kéziszerszámok, amiket a kovács saját magának készített és még ma is készít. Ilyenek a különféle tűzifogók, amivel a megmunkálni kívánt forró vasdarabot fogják meg.

A kovács legfontosabb szerszámai a legkülönfélébb méretű és alakú kalapácsok. Ilyen a kézi kalapács, a ráverő kalapács, a haránt nagykalapács. A kovács inkább a kézi kalapácsot használja iránymutatásul, a segédje – a ráverő – pedig a ráverő kalapácsot, ami sokkal nagyobb s nehezebb.

Ezeken kívül, különböző satukat, lyukasztókat, vágókat használnak a kovácsok a munkájuk során. A kovácsmesterek a saját műhelyére jellemző méretű és alakú szerszámokkal rendelkeznek, vonatkozik ez főleg a kézi kovács szerszámokra.

Hogyan használja a mester a kovács szerszámait?

A kézi kovácsolás műveletei a nyújtás, szélesítés, hegyezés, duzzasztás vagy zömítés, alakképzés, vállazás, áttolás, hajlítás, csavarás, erezés, kötés. A tűzhelyben felhevített fémdarabot a kovács addig formázza, amíg a kívánt eszközt megkapja.

kovács szerszám

A kovács szerszámok művészi használatán kívül, a mesterek pontosan ismerik a fémek különféle tulajdonságait. A tartós végeredmény érdekében, edzeni és hőkezelni kell a fémet, különösen a használati tárgyak, szerszámok, kések esetén. Ha ez elmarad vagy rosszul kerül kivitelezésre, akkor az adott eszköz rövid életű lesz. Hamar elreped, törik vagy kicsorbul. Veszélyes használni például olyan bozótvágó kést, ami bármikor eltörhet.

Mit készít a műhelyében a kovács?

Évszázadokon át a kovácsmesterek állították elő a kéziszerszámokat, a saját kovács szerszámaikat is, a háztartási eszközöket, a gazdasági szerszámokat, a mezőgazdasághoz szükséges dolgokat, a szögeket, a kapát, az ekét. A kovácsműhelyekből kerültek ki a fegyverek és a páncélok, de a dísztárgyak is.

Mik készülnek manapság kovács szerszámok által?

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kézzel, kovács szerszámokkal készített dolgok. Kovácsoltvas díszkapuk minden időből származnak, de ma is szívesen használják, akárcsak a díszes kerítéseket. Minél díszesebb, cifrább, annál jobban dicséri a mesterét.

Kisebb dísztárgyak is készülnek még kovácsműhelyekben, mint a gyertyatartó, virágtartó, csillárok, polcok. A fáradtságos munkával készült kovácsoltvas tárgyak nem olcsók, de mindig egyediek és egészen biztosan örökéletűek.

Ennek ellenére kihalóban van a kovácsmesterség

A modernizáció és az iparosodás miatt, sok régi szakma mára már teljesen kihalt. Talán az idősebbek még találkoztak vándorköszörűssel, kerékgyártókkal, sőt, az is lehet, hogy olykor betértek egy szemfelszedő-műstoppoló kisiparoshoz, aki a textilek javításával foglalkozott.

Kovácsból is kevés van manapság, pedig volt idő, amikor minden faluban volt egy-két kovács. Többek között ez alapján íródott Petőfi Sándor „A helység kalapácsa“ c. komikus eposza is. A kézzel készített fém használati tárgyak különleges eszmei értéket képviselnek, ezért ezekre még manapság is van igény, csupán el kell érni a megfelelő célközönséget, ami olykor nem könnyű feladat, főleg egy ilyen kis országban, mint Magyarország.

Egyre kevesebben vannak olyan tapasztalt mesterek, akik művészien bánnak a kovács szerszámokkal. Hogyha szeretnénk találni egyet, akkor bizony alapos kutatásba kell kezdenünk, mert ha sikerül találnunk valakit, az sem biztos, hogy elvállalja a munkát, a rengeteg megbízás miatt.