A kerékpár szerszámok használata könnyen elsajátítható

kerékpár szerszámok

A legtöbb embernek, ha valami gondja akad a biciklijével kapcsolatban, elviszi azt egy kerékpár szervizbe, hogy orvosolják a problémát. Pedig nem minden esetben szükséges szakember segítségét kérni, ha rendelkezésre állnak otthon a megfelelő kerékpár szerszámok. A kétkerekű járgányok többsége speciális csavarokkal, menetekkel van felszerelve, melyek csak és kizárólag a hozzájuk tervezett szerszámokkal csavarhatók ki és be.

Természetesen nem túl életszerű, főleg egy városi, és nem versenybiciklisnek, hogy kerékpár szerszámok garmadáját tartsa otthon, arra az esetre, ha véletlenül javításra szorulna hőn szeretett kétkerekűje. Vannak azonban olyan, alapvetőnek tekinthető szerszámkészletek, melyek kapóra jönnek, ha nincs speciális gond a járművel.

Hasznos a kerékpár szerszámok jelenlétekerékpár szerszámok

Sokan azonban úgy vélik, hiába is állnának rendelkezésükre az adott probléma megjavításához szükséges megfelelő kerékpár szerszámok, hozzáértés hiányában úgysem tudnák megoldani a felvetődött problémát. Ez viszont az esetek többségében téves felvetés, ugyanis gyakran olyan apró kellemetlenségek adódnak csupán a kerékpárokon, melyek józan paraszti ésszel is könnyűszerrel megoldhatók, ráadásul az otthoni javítással akár több ezer forint is megspórolható.

A kerékpár szerszámok csoportosítása

A kerékpár szerszámok alapvetően három kategóriába sorolhatók aszerint, hogy mennyire alapvető vagy profi felhasználáshoz tervezték őket. Ennek mentén maguk a javítási feladatok is három nehézségi csoportba oszthatók. A leggyakoribb problémák az első, azaz a legkönnyebb kategóriába sorolhatók, az alkalmazott módszer viszonylag egyszerű, és szerszámigénye is az ésszerű határokon belül marad.kerékpár szerszámok

Természetesen nincs rá szükség, hogy a bicikliszereléssel ismerkedő azonnal megvásárolja a fellelhető kerékpár szerszámok minden darabját, bőven elegendő, ha beszerzi az első kategóriába tartozó típusokat, melyek a legtöbb karbantartási és szerelési feladathoz teljesen elégségesek. Ilyen például a villáskulcs készlet, mely a legtöbb háztartásban már alapvetően is rendelkezésre áll, illetve valamilyen zsebben hordható mini szerszámkészlet, mellyel a legtöbben szintén rendelkeznek.

Érdemes továbbá beszerezni szigetelőszalagot, láncolajat és imbuszkulcsokat, melyek jól jöhetnek a mindennapi karbantartás terén. Ezek a kerékpár szerszámok tehát nem túl drágák, egyszerűen használhatók, és külön műhely sem szükséges nekik, hiszen gyakorlatilag bárhol tárolhatók.

Speciálisabb kerékpár szerszámokkerékpár szerszámok

A második kategóriába, vagyis a haladóbb szintű szerszámkészlet körébe már olyan kerékpár szerszámok tartoznak, melyek olyan meghatározott, speciális szerelési feladatokhoz valók, amik még otthon is megoldhatók, de akár szerelőre is bízhatók. Ilyen eszközök például a papagályfogó, a satu, a láncostor vagy az összecsukható kerékpárállvány.

Ezek már nagyobb helyigénnyel rendelkeznek, így vásárlásuk előtt érdemes gondoskodni a megfelelő tárolásukról is.

A kerékpár szerszámok harmadik kategóriáját pedig olyan professzionális eszközök alkotják, melyek amellett, hogy drágák, használatukhoz szakértelem is szükséges, így otthoni használatra beszerzésük jószerével felesleges.