A fafeldolgozás jelentősége vidékünkön

fafeldolgozás

Egyre többfelé alkalmazzuk a műanyagot és nagyon sok esetben igen hatékonyan is, a fafeldolgozás továbbra is népszerű tevékenységnek számít.

Mihez kell?fafeldolgozás

A fa az egyik legkeresettebb alapanyag, leginkább az építőiparban és a bútorgyártásban alkalmazzák. A nyílászárók, a gerendák, a díszítőelemek készítése a fafeldolgozás egyik alappillére. A fakitermelés nagymértékű hazánkban is, de beszerezhetőek Magyarországon olyan fajta faelemek is, amelyek felénk nem őshonosak.

Az ezekből készült végtermékek ára gyakran épp ezért magasabb lehet, mint a helyileg kitermeltekből gyártottak költsége. A fafeldolgozás hobbi szinten is népszerű, az ügyes kezű amatőrök egy-két kéziszerszám segítségével igen mutatós tárgyakat tudnak készíteni.

Kicsiben és nagyban isfafeldolgozás

A kisebb műhelyek eszközigénye nem igényel túl nagy befektetést, elegendő beszerezni egy esztergapadot, gyalut, csiszológépet és néhány fúrót, kalapácsot. Az ipari szintű fafeldolgozás már nagyobb gépek meglétét feltételezi, itt már szükség lehet komolyabb teljesítményű berendezésekre is, mint amilyen a gyorsjáratú keretfűrész vagy a korszerűbb változata a rönk-és szalagfűrész, farostlemezrács betétkészítő gép és a körkéses marószerszámok sok változata.

A már említett tevékenységek mellett a fa, mint maradandó alapanyag a művészetben is jelen van. A szobrászat mellett az iparművészet is gyakran felhasználja a fafeldolgozás technológiáit. Nagyon szépek és nemzeti jelképként számon tartottak az ősi kopjafák és a szimbólumokkal telefaragott székelykapuk. A múzeumainkban is számos fából készült műtárgy található meg.