A fafaragó készlet fontosabb kellékei

fafaragó készlet

Azok az emberek, akik inkább saját kezűleg készítenek dekorációs tárgyakat, egy alapvető elemeket tartalmazó fafaragó készlet segítségével könnyen elsajátíthatják ezt a művészetet. A fa olyan anyag, ami lehetővé teszi a faragott festmények és dekoratív kompozíciók készítését. Az ilyen termékek a saját otthonunk díszeivé válhatnak és a barátainknak is ajándékozhatjuk.

fafaragó készlet

Ősi alapanyag a fa, nagyon szép és hasznos tárgyakat lehet készíteni belőle, viszont tudni kell a használandó eszközökkel bánni. Amennyiben kezdőként szeretne az érdeklődő belevágni a fa megmunkálásába, érdemes első lépésként egy megfelelő fafaragó készlet beszerzésén gondolkodnia. Az erre a tematikára szakosodott üzletek és webáruházak kínálatában mindenféle kellék megtalálható.

Mivel a fafaragás magába foglalja az éles tárgyakkal történő munkát, ezért azt olyan munkapadon kell elvégezni, ami megfelel a stabilitás és szilárdság szükséges követelményeinek. Ha nem áll rendelkezésre egy erre a célra megfelelő asztal, akkor bármilyen méretű munkalap használható. Ennek a magassága nem haladhatja meg a mester nadrágszíjának szintjét. Gyakran alakulnak ki rovátkák munka közben, amelyeket fontos eltávolítani. A fatáblát pedig, amire a díszt helyezik, szorosan kell rögzíteni.

A legfontosabb eszközök listája

Fafaragó szerszámok szinte bármelyik szaküzletekben kaphatóak. Ezek általában minden típusú fafajta esetében alkalmazhatóak. A végeredmény a felhasznált eszközök minőségétől függ. A szerszámokat logikus elgondolás szerint és kiváló minőségű anyagok felhasználásával kell készíteni. Ezen kívül tökéletesen ki kell élesíteni, mert a rossz minőségű eszközök morzsolják és törik a fát.

A fafaragó készlet legegyszerűbb darabja egy jól vágó, erre a célra gyártott kés. Ebből többféle is elérhető napjaink széles kereskedelmi kínálatában. Szükséges mellé egy élező kő, valamint egy sorjázó kő is. A rövid nyelű fafaragó kés könnyen használható, a kezdők is tudják alkalmazni, a kétkezes, hosszabb nyelű változat viszont már némi tapasztalatot igényel. Mindegyik ilyen jellegű szerszám acélból készül, ezért megbízhatóak és ritkábban csorbulnak ki.

Mire támaszkodhatunk még a munka során?

Amint említettük, az elsődleges eszközök, amit a fafaragáshoz használnak, a különféle kivitelű és célú kések. Ezeket a faragó készlet fő eszközének tekintik és bármilyen munkánál használják. Különböző pengehosszúságuk, markolatuk és formájuk is lehet. Bizonyos munkákhoz kiegészítő fafaragó késekre is szükség van.

Természetesen a fő eszközök listáján nagy szerepe van a fafaragó véső különféle formáinak is. A leggyakoribb típusok a következők: egyenes (kiegészítő eszközként használják), félkör alakú (minden típusú munkához szükséges) és ívelt pengével ellátott fafaragó véső, ami lehetővé teszi, hogy a fogantyú ne érintse meg a munkafelületet a faragás során.

fafaragó szerszámok

A fafaragó készlet további eleme a bunkó, aminek a segítségével a keményebb fa is megmunkálható. A kést kell vele ütni és ezáltal kivéshető akár ábra, akár szöveg az alapanyagban. Az ékfaragáshoz, a kontúr körbeütését követően szükség van egy 120 fokos eszközre, amivel kiszedhetőek az eltávolításra szánt bemélyítések. A 90 fokos kecskeláb véső a mélyebb véséseknél nélkülözhetetlen. A fafaragó készlet fontos része az alig íves véső, amit akkor kell alkalmazni, ha nagyolni vagy legömbölyíteni kell valamit. Ez a típusú szerszám elérhető többféle szélességben is. Feltétlenül szükséges ebből az eszközből egyenes változat is, ebből szintén eltérő méretek vannak.

A fafaragó készlet használata során, a tartósság és a jó hatékonysági szint elérése érdekében figyelni kell arra, hogy az egyes eszközök mindig megfelelően élesek legyenek!

Kézi vagy automata készülékekre szavazzunk?

A fafaragás során, a minőségi termékek létrehozásához elengedhetetlenek a pontos mérőeszközök. A munkafolyamatok alatt szükség van olyan segédeszközre vagy eszközökre, amelyek segítenek rögzíteni a munkadarabot és korlátozzák az ütés mértékét.

A munka jellege határozza meg a szükséges szerszám kiválasztását. Történelmileg a legjobb mintákat mindig kézi eszközökkel készítették, de a munkaerő gépesítése és automatizálása felé vezető modern tendencia nem kerülte meg ezt a tevékenységi területet sem. Számos elektromos szerszámgép, mini fúró, menetvágó, fűrész és csiszológép jelent meg az értékesítésben. Bizonyos termékek pedig kimondottan csak automatikus üzemmódban készíthetőek el egy pantográfnak nevezett készülék segítségével.

A modern technológiát nem lehet megkerülni

A korszerű fafaragó készlet beszerzésekor az egyik legjobb megoldást jelenti egy mini fúrógép megvásárlása. Egy ilyen eszköz segítségével különböző szögekben fúrhatunk, amelyekhez a munkatest rugalmas csatlakozással rendelkezik.

Azoknak a kezdőknek, akik fafaragással szeretnének foglalkozni, alapvető, kiegészítő és segédeszközök tucatja áll rendelkezésre, amelyek kézi üzemmódban is teljes egészében képesek biztosítani az összes folyamat lefedettségét. Viszont, ha valaki fafaragó vállalkozásba kezd, akkor ehhez gépeket és automatizált berendezéseket is kell vásárolnia.