A CNC eszterga alkalmazása szaktudást igényel

CNC eszterga

Társadalmunk az idő előrehaladtával és a modern kor bekövetkeztével egyre több lehetőséget kínál a foglalkozások kiválasztásában. Jelenleg népszerű a pályakezdők körében az esztergályos mesterség. Ez a hiány szakma az országban számos oktatási intézményben tanulható. A CNC eszterga kezeléséhez szükséges megfelelő szaktudás, mivel vezérlését egy beépített mikroszámítógép programozása határozza meg, működését az irányított konstrukció és az épp használt technológia szabja meg.

CNC eszterga

Ilyen irányú tanulmányok hiányában nem javallott használata, mivel könnyedén kárt tehetünk a munkadarabban. Ezeknek anyaga géptípustól függően nem csak fém, hanem lehet fa és még műanyag is. A szerkezetek technológiája lehet köszörű, vízsugár, lézer, eszterga, maró és hegesztő berendezés. A CNC eszterga feltalálása forradalmasítani tudta a gyorsabb és precízebb tömeggyártást, a bonyolultabb felületű dolgoknál is, mivel a kézi esztergálás sokkal több előkészületet igényelt.

A CNC eszterga gyorsaságnak köszönhetően a különféle megrendeléseknél sokkal könnyebb betartani a határidőket. A CNC rövidítés nem más, mint Computer Numerical Control, jelentése számítógéppel vezérelt technológia, amely a 80-as évek óta létezik, előtte nem komputer által vezérelt volt. A szerszámgép gigantikus mérete miatt nem kifejezetten mobilis, mivel akár több száz kilogrammot is nyomhat. A gép rendelkezik egy olyan szoftverrel, amely összehasonlítja az adatokat és amennyiben szükséges, abban esetben korrigálja. A több funkciós CNC esztergához magasabb beszerzési áron lehet hozzájutni, mint a hagyományoshoz, ellenben ez megtérülhet a hatékonyabb működés miatt. A CNC eszterga kényes mechanizmusnak számít, ezért folyamatos karbantartást igényel, mivel egy esetleges tömeggyártási tevékenység leállása jelentős bevétel kiesést is okozhat. Megvételezésekor érdemes több tényezőre odafigyelni, mivel nagyon széles a választék. A specialisták azokat a CNC esztergákat részesítik előnyben, amelyeknek, amelyek nem túl régiek és rendszeres karbantartás alatt vannak.